• Home  /
  • Nieuws   / SVBN   /
  • Meedoen aan de ‘5 mei: Nationale Straatvoetbaldag 2018’?
Meedoen aan de ‘5 mei: Nationale Straatvoetbaldag 2018’? straatvoetbal klimmen 2016 (69) Full view

Meedoen aan de ‘5 mei: Nationale Straatvoetbaldag 2018’?

Nog een paar weken tot het nieuwe jaar en weer een nieuwe editie van de ‘5 mei: Nationale Straatvoetbaldag’. Heeft uw organisatie zich nog niet ingeschreven voor dit prachtige evenement? Dan kan dat nog! Voor meer informatie neem contact op met Tom van Ketel (tom@svbn.nl/ 0652875171)

Afgelopen editie won speellocatie Kimmen, onderleiding van Marcel Witte van Fysiocare Klimmen, de prijs voor de best georganiseerde Nationale Straatvoetbaldag! Met 25 vrijwilligers ging de projectorganisatie naar Nederland – Luxemburg in de Kuip. Na de vorige editie zette hij op papier waarom en voor wie hij dit evenement organiseert in het dorpje klimmen. De SVBN is ontzettend trots dat zulke mensen en organisatie samen met ons aan dit project werken!

De best georganiseerde ‘5 mei: Natonale Straatvoetbaldag 2017’ – Klimmen!

“Het zit er al weer ruim een maand op, de NSVD editie 2017. Met heel veel plezier kijk ik, samen met Gemeente (Mirko Ensink)) en alle vrijwilligers terug op een mooi evenement dit jaar. Samen met 32 ingeschreven teams, ruim 30 vrijwilligers en onze Sponsoren hebben we weer een fantastische dag gehad.

Dit jaar voor de 4e keer in het dorpje Klimmen / Voerendaal, op een prachtig gelegen dorpsplein voor mijn praktijk. Inmiddels geworden tot een gerenommeerd evenement waar ik ontzettend trots op ben.
4 Jaar geleden ging ik op zoek naar een activiteit waarbij ik kinderen kon ervaren hoe fijn het is om buiten te spelen. Vanuit mijn professie als Sportfysiotherapeut zag ik meeropbrengsten als fysieke ontwikkeling en gezondheid in het algemeen maar daarnaast ook sociale weerbaarheid en culturele tolerantie.
In en klein dorpje als Klimmen heerst over het algemeen een braaf ingetogen sfeertje waar de kinderen niet bekend zijn met stadse branie of gogme. Met het inschrijven van teams uit de aanliggende steden (Heerlen / Kerkrade / Maastricht / Sittard) ontstond er een prima interactie tussen 2 werelden…
Het vrijheidsthema kwam optimaal tot zijn recht op het moment dat een sportmedewerker van een AZC initiatief nam om met meerdere teams in te schrijven in Klimmen. Ik realiseerde mij dat deze kinderen, gevlucht voor ellende en toestanden in hun eigen land, uitgerekend op bevrijding dag bij kwamen voetballen. Hoe veel mooier kan het thema tot zijn recht komen…Kippenvel! Al die verschillende nationaliteiten waren voor Klimmen een openbaring maar met een enorme hoeveelheid positieve reacties uit het dorp wist ik dat het goed was. Inmiddels reeds 4 jaar vaste deelnemer.
Ook zag ik dat kansarme kinderen uit hun schulp kropen en voorzichtig een balletje kwamen meetrappen. Al was het in de panna zone die voor iedereen toegankelijk is. Op een veilige manier op gaan in de massa waarbij ook zij met hetzelfde doel deelnamen nl: Lekker voetballen!


Een mooi voorbeeld kwam van een ambulante onderwijzeres, die ik in mijn praktijk behandelde: Zij besloot om een team te vormen met 8 kansarme jongeren, die nog van niets wisten. Regelde een busje en haalde de kinderen op 5 mei thuis op. Blij verrast namen ze deel aan het toernooi. werden aan alle kanten zoekgetikt maar hadden uiteindelijk een geweldige dag. Terug in de bus sprak een van de kinderen: Juffrouw, bedankt voor deze mooie dag. Dit was mijn vakantie… Dit raakte mij enorm doordat ik mij daarmee pas realiseerde wat deze dag voor de kinderen had betekend. Het maakte mij enorm trots. Trots omdat het mij gelukt was iets terug te geven aan de gemeenschap waardoor ik het gevoel kreeg “dat ik er toe doe…” Als klein jongetje zei ik tegen mijn moeder dat als ik groot zou zijn, een vrachtauto zou kopen en met kleding en voedsel de arme kindjes zou helpen. Wellicht een andere situatie maar het gedachtengoed is exact hetzelfde: ER TOE DOEN. Alle kinderen zijn het waard om een mooi evenement voor te organiseren ‘omdat ze er toe doen’. Wij kunnen voor hen het verschil maken door ze deze ervaring mee te geven.
Het ER TOE DOEN heb ik dit jaar doorgetrokken naar een volgende dimensie. Goed kunnen voetballen is cool en maak je een boel vrienden mee. Het is echter maar voor een paar kinderen weggelegd om de top te halen. Het daarom belangrijk om kinderen er attent op te maken dat goed zijn in een vak, bv automonteur zijn, ook cool kan zijn. Middels een wedstrijdje wiel wisselen (tegen de klok) heb ik geprobeerd dit in praktijk te brengen. Samen met een lokale vakopleiding geven we hier volgend jaar vervolg aan wellicht met medewerking van een ex-formule1 monteur om dit kracht bij te zetten.

In 4 jaar hebben we een mooi evenement kunnen neerzetten behoorlijk wat namen zoals Sef Vergoossen, Edgar Davids, Jetro Willems, Roel Brouwers en Copenhagen Panna House.
Met een beloning voor het beste Straatvoetbalevenement van 2017 kregen wij als organisatie een fantastische opsteker! een stimulans om door te gaan met organiseren en verder mee te denken in toekomst van de NSVD.

Dank aan Tom en cs. voor een geweldige ondersteuning en samenwerking. Wij gaan lekker door met komend jaar ons lustrum. 5 Jaar Straatvoetbal in Klimmen! We hopen dit met extra feestelijkheden te kunnen vieren, samen met alle deelnemers en SVBN…

Tevens wil ik komend jaar een nieuw thema inbouwen: “Legends to inspire”. Dit jaar zullen we starten met mijn grootste persoonlijke inspirator, Johan Cruyff. Omdat iedereen een goed voorbeeld of inspiratie nodig heeft waaraan je, je op kunt trekken… Vooral als je jong bent.

Toen Cruyff op 24 maart 2016 overleed, schreef ik een stukje op mijn FB pagina. Zijn gedachtengoed sluit fantastisch aan bij wat wij met zijn allen doen. Vandaar dat ik dit graag met jullie wil delen:

Op donderdag 24 maart overleed Johan Cruijff. Een fantastisch sportman en inspirerend persoon maar bovenal een voorbeeld voor iedereen.
Op het moment dat de wereld in brand staat en veranderd op een zeer negatieve manier, is het goed om stil te staan bij het leven van Cruijff. Hij liet zien dat je vanuit welke optiek dan ook, nooit kansloos bent. Zijn drang om vooruit te spelen staat voor de ambitie om ‘beter te worden’ en ‘altijd te willen winnen’! Maar nooit door negatief of egoïstisch te zijn… Door zijn talent en kennis te delen met de wereld toonde hij zijn loyaliteit.

Middels zijn Cruijff Foundation bracht hij de jeugd in beweging, waardoor ze leerden samen te spelen en konden groeien in hun ontwikkeling. Door sport en spel worden ze fitter, leren ze met elkaar omgaan, groeit de ambitie om beter te worden en te blijven winnen… Ook vanuit een zg. kansloze positie!

Inmiddels weet ik dat je niets cadeau krijgt in het leven en moet knokken voor je eigen kansen. Ook voor mij, is Cruijff hierbij altijd een inspirator geweest en daar ben ik trots op!Wanneer zijn loyaliteit en positieve visie in onze gedachten blijft, ben ik ervan overtuigd dat er niemand kansloos is!

Johan, bedankt.

Marcel Witte

Iedereen veel succes en plezier met de voorbereidingen!

Groet,
Marcel Witte – FysioCare Klimmen